RED BULL THRE3STYLE 2016

Planeetan ehkäpä suurimmat DJ-kisat järjestetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa maailmanlaajuisesti, mutta mistä Red Bull Thre3style-kisoissa (tästä eteenpäin lyhennetty RB3Style) on kyse? Ota mukava asento, kun sukellamme kisan perusteisiin, sääntöihin sekä tämän vuoden vinkkeihin ja veikkauksiin.

DMC:stä Thre3styleen

Maailman suosituimman ja tärkeimmän DJ-kisan titteli kuului pitkään Disco Mix Clubin (tuttavallisemmin DMC:n) vuosittain järjestetyille kisoille, jotka olivat kuin DJ:tten olympialaiset. DMC-kisojen kolmesta kategoriasta tärkein oli soolona suoritettava kisa, jossa eri maiden karsinnoista selviytyneet DJ:t kisasivat siitä, kuka pystyy esittämään monipuolisimman, teknisimmän ja viihdyttävimmän kuuden minuutin setin käyttäen vain vinyylilevyjä ja efektitöntä mikseriä. Hyvin skrätsipainotteinen kisa suosi levaristeja (eng. turntablist), tuottaen mestareita, kuten Roc Raida, A-Trak sekä Craze.

 

raida

Roc Raidan voittosetti 1995: https://www.youtube.com/watch?v=oFyJE1bB5Dw

DMC-kisojen suosio alkoi laskea 2000-luvun loppupuolella, kun yhä useampi kisaaja ei enää käyttänytkään suoraan kaupasta ostettavia vinyyleitä. Heidän rutiininsa alkoivat olla liikaa valmiiksi tuotettuja, kustomoiduille vinyyleille prässättyjä settejä. Usein näissä seteissä ei ollut tarpeeksi tunnistettavia elementtejä, joista katsojat – varsinkin asiaan vihkiytymättömät – olisivat saaneet tarttumapintaa. On eri asia heti tunnistettavaa biisiä (esim. ”Billie Jeania”) skrätsäämällä tai kahta samaa levyä edestakaisin miksaamalla (eng. beatjuggling) luoda uusia rytmejä kuin koittaa samaa satunnaisilla rummuniskuilla, syntikkalinjoilla tai bassopörinöillä. Lyhyesti sanottuna, DMC-kisoista tuli vuosi toisensa jälkeen tylsiä. Kisoissa kilpailtiin lähinnä enää siitä, kenellä on parhaiten tuotettu kuuden minuutin rutiini ja vikkelimmät skrätsisormet.

 

Red Bull Thre3style sai alkunsa ystävällismielisestä DJ-kisasta, joka pidettiin vuonna 2007 ensin Vancouverissa, Kanadassa. Kisa oli kutsukisa paikallisten DJ:tten kesken. Ensimmäisten kisojen ollessa menestys, kisa kasvoi pikkuhiljaa Kanadan DJ-skenen sisällä, ensimmäisten maailmanlaajuisten kisojen ollessa 2010. Tämän jälkeen kisojen osallistujamaita on kasvatettu hiljalleen, tähän päivään saakka.

 

RB3Style-kisat eroavat aikaisemmista DJ-kisoista kuten DMC:stä ja sen sukulaisista eli vähemmän tunnetuista International Turntable Federation- (ITF, nykyisin IDA), Vestax Extravaganza- ja Allies All-Star Beatdown-kisoista helpommalla lähestyttävyydellään Aikaisemmin mainitut kisat ovat kuin seuraisi taitavan kitaristin sooloilua, kun taas RB3Style-kisat on kuin seuraisi taitavan bändin keikkaa. Teknisen sooloilun sijaan seurataan kokonaisuutta.

 

 

© Jason Halayko/Red Bull Content Pool

© Jason Halayko/Red Bull Content Pool


                                                                                                       

Red Bull Thre3stylen perusteet

Perussääntöjä RB3Style-kisoissa on vähän. Jokaisella kisaajalla on 15 minuuttia aikaa tehdä vaikutus sekä tuomareihin, että yleisöön, soittaen musiikkia vähintään kolmesta eri genrestä (josta kisojen nimikin juontaa). Jokainen kisaaja saa pisteitä viidestä eri kategoriasta: omaperäisyydestä, teknisistä taidoista, biisivalinnoista, persoonallisuudesta ja lavaesiintymisestä, painottaen kolmea ensimmäistä. Jokainen kisaaja saa käyttää joko levysoittimia tai CDJ:tä. Lisäksi on mahdollista käyttää kahta MIDI-ohjainta, joilla voidaan käyttää DJ-softan eri toimintoja (esim. Maschine- tai Dicer-kontrollerit). Mikrofonia ei ole kisoissa käytössä, paitsi juontajilla. Red Bull Thre3style on DJ-kisa, jossa keskitytään käsillä puhumiseen.

Alun perin karsintakisoja käytiin monessa maassa pelkästään kutsukilpailuna. Karsintoihin pääsi aikaisempien meriittien perusteella. Parina viime vuotena kisoihin on voinut ilmoittautua karsintamaissa kuka tahansa, täyttämällä kaavakkeen ja lataamalla karsintavideon- tai miksauksen nettiin. RB3Style-raati on sitten valinnut hakemuksista 6-8 kisaajaa maan finaaliin, josta yksi on päässyt jatkoon. Aikaisempina vuosina isoissa osallistujamaissa (esim. Kanada, USA, Brasilia, Saksa, Japani) on ollut useampikin karsinta eri kaupungeissa, mutta nyt prosessia on virtaviivaistettu ja kussakin karsintamaassa on yksi maakohtainen finaali.

Vuonna 2016 karsintamaina olivat: Alankomaat, Argentiina, Australia, Azerbaidzan, Belgia, Brasilia, Chile, Etelä-Korea, Italia, Itävalta, Japani, Kanada, Meksiko, Puola, Ranska, Saksa, Sveitsi, Thaimaa, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat. Jokaisesta maasta valittiin 6-7 kisaajaa viiden minuutin karsintavideon perusteella maidensa finaaleihin. Myös näiden maiden ulkopuolella asuvilla DJ:llä oli mahdollisuus osallistua kisoihin. Kolmelta eri alueelta; Amerikoista (Pohjois- ja Etelä-Amerikka), Euroopasta ja Afrikasta sekä Australaasiasta (Aasia + Tyynenmeren valtiot) valitaan kustakin yksi kisaaja karsintavideoiden perusteella. Lopullinen osallistujamäärä Red Bull Thre3style-finaaleissa Chilessä tulee siis olemaan 23 DJ:tä, ellei yllätyksiä mahdu sekaan. Ja niitähän on lähes joka vuosi mahtunut…

Kertaan vielä aikaisempien vuosien mestarit, ennen kuin perehdytään eri karsintamaiden finalisteihin, sekä omiin ennustuksiini finalisteista.

2010 Pariisi
Ensimmäiset Red Bull Thre3style-maailmanmestaruuskisat käytiin Pariisissa 2010. Jo tuolloin kisaajien taso oli korkea, esimerkiksi Kanadan mestari DJ Drastik – puolikas Thugli-kaksikosta – oli aikaisemmin ollut DMC-kisoissa. Mestaruuden vei kuitenkin ranskalainen DJ Karve tiukalla ja viihdyttävällä setillään. Muun muassa ITF-kisoissa kisannut Karve oli suhteellisen tuntematon nimi Ranskan ulkopuolella ja voittonsa jälkeen miestä on nähty vain harvakseen ulkomailla, keikkailun keskittyessä Ranskaan. Harmillisesti Karven finaalisettiä ei ole enää missään kuultavissa.

 

DJ Karve © Nika Kramer/Red Bull Content Pool

DJ Karve © Nika Kramer/Red Bull Content Pool

2011 Vancouver
RB3Style-kisat palasivat syntysijoilleen Vancouveriin ja osallistujien taso oli taas korkealla. Semifinaalit oli jaettu neljälle illalle, ja jokaisena iltana neljä DJ:tä kisasi viimeisen illan finaalipaikasta. Jenkkien Big Once, Sveitsin Bazooka ja Brasilian Nedu Lopes olivat ennakkosuosikkien joukossa, mutta mestariksi nousi kotikaupungin DJ Hedspin, joka oli jo 2008 voittanut RB3Style-mestaruuden, kisojen ollessa vain kanadalaisille DJ:lle.

Hedspin on DMC-tason skrätsääjä ja taitava klubi-DJ, joka oli jo ennen vuoden 2011 kisoja kiertänyt ympäri Kanadan, USA:n ja Aasian klubeja. Alla on miehen voittosetti videolle kuvattuna. Hedspinin voittorutiinin myötä MIDI-ohjaimet, kuten rumpupadit, joilla voitiin hypätä silmänräpäyksessä tiettyihin kohtiin biiseissä, tulivat lähes pakollisiksi DJ:tten seteissä, jos halusi menestyä kisoissa.

 

DJ Hedspin @ Red Bull Thre3Style World Final 2015 © Andrey Belchenkov / Red Bull Content Pool

DJ Hedspin @ Red Bull Thre3Style World Final 2015 © Andrey Belchenkov / Red Bull Content Pool

Voittorutiini: https://vimeo.com/38052329

 

2012 Chicago
Vuonna 2012 finaalit käytiin Chicagossa, edellisvuodesta totuttuun tapaan neljän semifinaali-illan karsintojen kautta. Lisäksi yhdellä DJ:llä oli mahdollisuus nousta semifinaaleista ”villinä korttina” finaaliin. Semifinaalien taso oli todella korkea, Kanadan DJ Shubin, Chilen DJ Drummerin ja Brasilian Nedu Lopesin ollessa ennakkosuosikkeina. Mestariksi nousi Four Color Zack, joka oli toisena iltana karsiutunut omassa semifinaalissaan mutta nostettu takaisin finaaliin, juuri tuon ”villin kortin” kautta.

Vuoden 2012 kisoissa olivat ensi kertaa ”tone play”-rutiinit vahvasti esillä, joissa DJ:t olivat asettaneet biiseihin ennalta määrättyihin kohtiin merkit, joita näppäimistöllä tai MIDI-ohjaimella painelemalla voitiin soittaa toisen kappaleen sävelkulku. Four Color Zack oli jalostanut finalisteista tämän pisimmälle, soittaen mm. Chief Keefin ”I Don’t Like”-biisin sävelillä Bruce Springsteenin ”Born In The USA”-sävelmän, siirtyen Springsteenin hittiin. Huomionarvoista on myös se, miten FCZ otti yleisön huomioon, käyttäen chicagolaisen Chief Keefin jättihittiä ja siirtyen siitä Springsteenin klassikkoon, jonka lähes jokainen amerikkalainen tietää ulkoa. Tämä on juuri sitä tarttumapintaa, josta aikaisemmin mainitsinkin.

 

Four Color Zack © Nika Kramer/Red Bull Content Pool

Four Color Zack © Nika Kramer/Red Bull Content Pool

Voittorutiini (pahoittelen videon laatua): https://www.youtube.com/watch?v=ZFngtJ7KYGE

 

2013 Toronto

Vuoden 2013 kisoihin mennessä monelle DJ:lle ympäri maailman oli jo selvää, että Red Bull Thre3style oli SE kisaformaatti, joka oli ajanut DMC-kisojen ohi. Jo pelkästään finaaleihin pääseminen olisi iso ponnahduslauta uralle. Lisäksi vuoden 2012 finaaleissa nähdyt ”tone play”-rutiinit olivat vahvasti läsnä, ja lähes jokaisella semifinalistilla oli yksi tai useampi ”tone play”-rutiini, osa hyviä, monet huonoja.

Sveitsin Bazooka, Chilen Byte, Brasilian Marquinhos Espinosa, USA:n Trentino ja Saksan Eskei83 olivat vahvoja ehdokkaita mestareiksi, mutta jälleen villi kortti-valinta yllätti. Aikaisemmin semifinaaleissa karsiutunut Japanin Shintaro palasi finaaleihin. Japanilaisille DJ:lle tuttuun kirurgintarkkaan, zen-mäisen rauhalliseen tyyliin Shintaro tuhosi skrätseillään ja tone play-rutiineillaan kaikki muut finaaleissa.

DJ Shintaro © Denis Klero/Red Bull Content Pool

DJ Shintaro © Denis Klero/Red Bull Content Pool

Voittorutiini: https://www.youtube.com/watch?v=rxwPF7Y4Xu0

 

 

2014 Baku

Vuoden 2014 Red Bull Thre3style-finaalit kisailtiin hyvinkin eksoottisissa maisemissa, Azerbaidzhanin pääkaupungissa, Bakussa. Ensi kertaa kisoissa oli käytössä ”Lucky Bastid”-valinta, jossa yksi kisojen pitkäaikaisista tuomareista, DJ Skratch Bastid, valitsi kaksi kisaajaa suoraan semifinaaleihin karsintamiksausten perusteella maista, joissa ei sinä vuonna ollut virallisia karsintakisoja. Yksi kisaaja valittiin läntiseltä pallonpuoliskolta, toinen itäiseltä pallonpuoliskolta. Valintoina olivat USA:n DJ Trayze ja Irlannin DJ Flip, joka on useaan otteeseen käynyt Suomessakin keikoilla.

Bakussa finaalit olivat hyvinkin viihdyttävät ja tiukat. Isäntämaan DJ Twist, Brasilian nais-DJ Cinara, Filippiinien Carlo Atendido, USA:n Trayze ja Saksan Eskei83 selvittivät kukin tiensä finaaleihin, DJ Flipin hävitessä semifinaalissa Trayzelle. Skratch Bastidilla oli kuitenkin yllätys takataskussaan ja DJ Flip nostettiin takaisin finaaliin. Flipillä oli tasan vuorokausi aikaa hioa finaalisettinsä kuntoon. Flipin maaninen treenaus riitti hopeasijaan, Saksan Eskei83:n napatessa mestaruuspaikan rutiinillaan joka yhdisti hienosti rumpukonekikkailua, isoja hittejä sekä Eskei83:lle varta vasten tehtyjä erikoisversioita, ”dubplateja”.

 

Eskei83 © Nika Kramer/Red Bull Content Pool

Eskei83 © Nika Kramer/Red Bull Content Pool

Voittorutiini: https://www.youtube.com/watch?v=-aLM9rJzWUU

 

 

2015 Tokio
Viimeisimmät Red Bull Thre3style-kisat olivat varmasti suurimmat, kisojen huipentuessa Tokioon, jonne oli lennätetty finalistien lisäksi myös mittava valikoima tuomareita ja muita esiintyjiä. Tässä vaiheessa pitää mainita, että RB3Style-kisojen tuomaristo on täynnä asiantuntijoita. Aikaisempien mestarien lisäksi mm. DJ Jazzy Jeff, Z-Trip, Skratch Bastid, DJ Craze, Shortkut ja muut pitkän uran tehneet ammattilaiset varmistavat tuomariston ja finalistien kovan tason.

Tokioon oli taas maakarsintojen lisäksi valittu yksi ”Lucky Bastid”-kisaaja, joka valittiin viiden minuutin videosettien perusteella. Viime vuonna valinta osui Portugalin DJ Rideen, jonka valinta ja setti aiheutti jonkin verran negatiivista keskustelua netissä. Monen mielestä miehen setti oli liian ylituotettu, skrätsipainotteinen ja DMC-kisamainen ollakseen sopiva Thre3style-setti.

Tokion semifinaaleissa Ride voitti oman iltansa, lähinnä muiden illan kisaajien huonon tason vuoksi. Finaali-illassa netissä velloneet puheet osoittautuivat todeksi, ja Ride jäi illan seteissä selvästi heikoimmaksi, Chilen DJ Byten viedessä mestaruuden ja USA:n J.Espinosan tullessa vahvaksi kakkoseksi.

DJ Byte © ason Halayko/Red Bull Content Pool

DJ Byte © ason Halayko/Red Bull Content Pool

Voittorutiini: https://www.youtube.com/watch?v=dNlO52jvsHs

 

Teksti: Kalle Eroma aka. DJ Supertyyli

 

Seuraavassa osassa paneudumme tämän vuoden kisoihin ja maakohtaisiin alkukarsintoihin, veikkauksiin, ennusteisiin ja analyyseihin.

5 Comments
  1. Sakari Karipuro 8 vuotta ago

    kyl dj david ’91 edelleen paras. en kauheesti ite diggaile noista ylimaarasten lelujen kans kikkailuista nais skaboissa, vaikka niinkin saa hienoa settia. mutta dj david: https://www.youtube.com/watch?v=49hlyhkFLGI

  2. Author
    Antti Kälkäinen 8 vuotta ago

    Ei se Nessi ainakaan huonolle kaverille tuolloin hävinnyt. Enivei onhan tuo Redbull Thre3style kuitenkin paljon enemmän tätä päivää ja miksei niiden lelujen kanssa saisi kikkailla, kun ne kuitenkin on mahdollista käyttää muuallakin…

  3. Sakari Karipuro 8 vuotta ago

    Onhan noissa nyt vaha eri konsepti. Itsea ehka kiehtoo enempi se oldskool turntablismin vaatima tekninen osaaminen.

  4. Author
    Antti Kälkäinen 8 vuotta ago

    Kyllähän noilta thre3style kisan kavereilta löytyy skillsejä oldskool turntablisminkin osalta vaikka toisille jakaa

  5. Kalle Eroma 7 vuotta ago

    Old skool turntablism on old skool turntablismia.
    Jopa Craze itse sanoi, että homman on kehityttävä, eikä hän enää jaksaisi kaivella vanhoja vinyyleitään ja kanniskella niitä ympäri maailmaa, soittaen DMC- ja ITF-rutiinejaan.

    Koko DMC-organisaatio ja kisat ovat väljähtäneet vuosia sitten, mikä näkyy niitten kisojen kiinnostuksessa, kuten artikkelissa mainitsin. Jopa DJ Davidin tuplavoiton jälkeen heti seuraavana kolmena vuotena DMC-kisat etenivät tekniikassa eksponentiaalisesti, siirtyen pelkistä bodytrick-tempuista eteenpäin. Crazen triplavoiton jälkeen ei juurikaan tullut uusia ideoita voittorutiineihin, kuin vasta Vekkedillä 2015.

    Siinä välissä ITF-kisat olivat muotoutuneet IDA-kisoiksi, joissa annettiin enemmän mahdollisuuksia tekniikan ja musan suhteen ja sitten on nämä Red Bull Thre3style-kisat, joiden mestarit ja finalistit rokkaavat klubeja ympäri maapalloa. Se onkin sitten eri asia, ketä heitää arvostaa. Itse ainakin annan äärimmäisen arvostuksen jokaiselle maailmanmestarille näissä kisoissa ja useimmille DMC-voittajille.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä sähköpostitse, niin vastaamme mahdollisimman pian!

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account