Tämän vuoden Red Bull Thre3style-kisat


Kuten jo mainitsin, tänä vuonna karsintoja on 20 eri maassa – tämän lisäksi kolme DJ:tä valitaan ”villeinä kortteina” mukaan viiden minuutin mittaisten karsintavideoitten perusteella. Osa maakohtaisista on jo tätä kirjoittaessa käyty, joten tässä artikkelissa on yhdistelmä veikkauksia, ennusteita ja analyyseja.

Saksa
Saksan finaali oli ensimmäisenä vuorossa ja ottaen huomioon saksalaisten DJ:tten tason, kisasta oli tulossa tiukka. Kaksi entistä maailmanmestaria, Pro Zeiko ja Rafik olivat ennakkosuosikkeja. Erityisesti Rafikin viiden minuutin karsintavideo nosti odotukset finaaliseteistä korkealle.

Finaali-iltana kaikki ei mennytkään kuten Strömsössä. Finaalipaikaksi valitulla klubilla oli niin kuumaa ja kosteaa, että Rafikin mikseri hajosi heti kättelyssä ja mies joutui keskeyttämään settinsä buuausten saattelemana. Rafik sai yrittää uudelleen eri mikserillä, mutta myös silloinkin mikserissä oli jotain vikaa. Tekniset ongelmat yhdistettynä kireisiin hermoihin tiputtivat Rafikin illan kakkoseksi, Pro Zeikon viedessä hyvällä ja teknisellä setillään voiton. Veikkaan että Pro Zeiko pääsee Chilessä myös finaaleihin saakka.

Pro Zeikon setti: https://www.youtube.com/watch?v=age5scDtqho

Itävalta


Itävallassa on myös suhteellisen hyvä DJ:tten taso ja maan viime vuoden edustaja, Kapazunda, oli myös tänä vuonna karsinnoissa mukana. Itse olisin pelkkien ennakkovideoitten perusteella nostanut Kapazundan voittajaksi, mutta Wax Wreckaz-porukkaan kuuluva Busy Fingaz vei voiton varsinaisena finaali-iltana.

Busy Fingazin suoritus ei ollut mikään maailman teknisin, mutta siinä oli hyvä yhdistelmä skrätsäämistä, oikeaa selektiota sekä ”dubplateja”, eli spesiaaliversioita biiseistä, joiden sanoja on vaihdettu kehumaan kyseistä DJ:tä. Busy Fingazin setti oli hyvä, mutta en usko että sillä päästään vielä aivan maailmanfinaaliin saakka.

Busy Fingazin setti: https://youtu.be/bxSn5YTMsT0

Puola

Toisin kuin voisi olettaa, hip-hop-kulttuurilla ja siihen liittyvillä elementeillä kuten DJ-toiminnalla on iso ja aktiivinen fanikanta Puolassa. Maassa on paljon nuoria ja taitavia DJ:tä, jotka ovat kisanneet vuosia erilaisissa (online-)DJ-kisoissa. Puolalainen Vazee voitti ja viime vuonna IDA-järjestön DJ-kisoissa yhden maailmanmestaruuden itselleen, ollen vahva ennakkosuosikki myös Red Bullin kisoissa.

Krakovassa järjestetyissä finaaleissa paikan Chilen finaaleihin nappasi nuori 69 Beats. Vasta toista kertaa missään DJ-kisoissa ollut nuori lupaus venytti ”tone play”-rutiinien rajat äärimmilleen, vaikka setissä oli ehkä vähän liikaa nappien painelua ja energian vaihtelua omaan makuuni. Siltikin, 69 Beatsin suoritus oli hyvä ja saattaa viedä miehen finaaliin saakka, ellei Chilen semifinaalissa tule paljon parempia DJ:tä vastaan.

69 Beatsin setti: https://www.facebook.com/redbullthre3style/posts/1145134092197986

Italia

Italiaa ei varsinaisesti tunneta kovista levaristeistaan tai kansainvälisistä DJ-kisaajistaan, mutta siltikin maasta löytyi kuusi Red Bull Thre3style-finalistia. Yksi kisaajista, DJ Reddi, on Yhdysvalloista muuttanut DJ, joka on myös jäsenenä DJ City-sivuston ja promopalvelun tiimissä.

Olinkin veikannut, että Reddi saattaisi nousta Italian kisojen voittoon, mutta italialainen DJ Delta nappasi itselleen pokaalin ja lentolipun Chileen. Miehen koko setistä ei ole videota, mutta tässä herran viiden minuutin karsintavideo. Ainakaan sen perusteella Delta tuskin pääsee Chilessä finaaleihin.

DJ Deltan karsintavideo: https://www.andalive.com/video/81/dj-delta-redbull-thre3style-enter-2016

 
Sveitsi

Käkikelloista ja Toblerone-patukoista tutussa Sveitsissä on myös vankka fanikunta DJ-kulttuurissa, ja maan Red Bull Thre3style-kisaajat ovat useaan otteeseen olleet finaaleissa (esim. Bazooka ja DJ Wiz). Tämän vuoden finalisteista Flink ja DJ OK herättivät huomioni ja finaaleissa Flink vei voiton kotiin.

Mielestäni Flinkillä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi energiaa setissään, ja vaikka kikkoja oli ihan kiva määrä, setistä puuttui ”se jokin”, jolla mies saattaisi päästä Chilen semifinaaleista jatkoon.

DJ Flinkin setti: https://youtu.be/9BcfxLuY07A

 

Belgia

Belgiassa on ollut karsinnat melkein jokaisena RB3Style-vuotena, kuten myös tänäkin vuonna. Paikallisten DJ:tten taso on korkea ja tämän vuoden kisoissa on kaksikin erittäin kovaa DJ:tä, Red Bull-kisoissa aikaisemminkin ollut Madfingaz, sekä DMC-kisaaja DJ ND.
Molemmilla oli erittäin hyvät karsintavideot, mutta DMC-tiimikisan maailmanmestareitten, Mixfitz-porukan kolmasosa, DJ Cross, vei voiton varsinaisissa kisoissa. Crossilla oli erittäin tyylikäs setti, body trickejä, tone play-kikkoja sekä todella tiukka dissaus Madfingazia kohtaan.

DJ Crossin voittosetti (alkaa kohdasta 1.19:18): http://livestream.com/ChaseMusicBE/events/5371128/videos/123362167

 

Hollanti
Maailmalla Hollanti on tullut tutuksi monista tuottajistaan ja elektronisen musan DJ:stään, mutta maasta löytyy myös monta levarisankaria, jotka ovat kisanneet mm. DMC- ja ITF-kisoissa.

Karsintavideoiden perusteella DJ DNS:llä tuntuisi olevan suurimmat mahdollisuudet päästä jatkoon. DJ Irie on joskus 2000-luvulla kisannut DMC-kisoissa, mutta karsintavideossa mies ei vakuuttanut. Suuri hatunnosto menee Kypskille, jolla oli karsintavideossaan sekä syntikka, Maschine, että harvinainen Vestax Controller One-levysoitin. Hollannin finaaleissa voiton vei yllättäen DJ Abstract, joka taitaa olla ensimmäinen CDJ:tä käyttävä maailmanfinalisti sitten vuoden 2013 jälkeen.

DJ Abstractin voittosetti: https://www.facebook.com/abstract.deejay/videos/1822322817990893/ 

Ranska
Ranskassa ei ole pidetty virallisia Red Bull Thre3style-karsintoja sitten vuoden 2011 jälkeen, mikä sinänsä on outoa. Maassa on kuitenkin todella suuri määrä todella taitavia DJ:tä, levaristeja ja muita vinyylien vinguttajia (esim. C2C- ja 9 O’Clock-tiimit, Netik, Fly, jne.). Yleensä ranskalaisten DJ:tten videot ja rutiinit ovat melodisia sekä loppuun saakka hiottuja.

Siltikään moni Ranskan karsintavideoista ei vakuuttanut. Setit olivat hieman laiskoja, innottomia tai persoonattomia, verrattuna Ranskan DJ:tten yleiseen tasoon. DJ N’Joyn setti oli lähinnä energistä ja viihdyttävää settiä, jota voisi odottaa RB3Style-kisoissa, kun taas DJ Streshillä oli teknisesti hyvin puhdas veto, vaikkakin siitä puuttui energiaa. DJ Stresh yllätti Pariisin karsinnoissa ja käytti hyvin Seraton ominaisuuksia, yhdisti rutiiniinsa Maschine-rumpukoneen sekä käytti paljon ranskalaisia biisejä (kotimaan karsinnoissa näillä saa hyvät reaktiot), napaten voiton ja lentolipun Chileen.

DJ Streshin voittorutiini: https://www.facebook.com/DEEJAYSTRESH/videos/739620779514018/

 

Taiwan

Aivan Kiinan kyljessä oleva kääpiövaltio ei ole ehkä mikään DJ:tten Mekka, mutta maassa on kuitenkin vahvasti nouseva urbaani kulttuuri, johon liittyvä DJ-toiminta, kuten Red Bull Thre3style-kisat, nostavat suosiotaan.

 

Kaikki tämän vuoden kisaajat ovat ainakin allekirjoittaneelle tuntemattomia ja karsintavideoiden pohjalta voi tehdä muutamia havaintoja ja veikkauksia. DJ Groundin viiden minuutin setti oli teknisesti hyvää tasoa, mutta enemmän DMC-kisojen tyylinen. Double Jayn setissä oli oikea suunta, mutta se ei ollut läheskään yhtä hyvin mietitty, kuin nuoren DJ A-son, joka tulee luultavasti voittamaan Taipeissa pidettävät karsinnat.

DJ A-son karsintavideo: https://www.andalive.com/video/120/a-so


Etelä-Korea

Etelä-Koreassa on jo vuosia ollut vahva urbaani kulttuuri, mutta kansainvälisiä DJ-tähtiä maasta ei vielä ole noussut. Viime vuonna maassa olivat ensimmäiset RB3Style-kisat, eikä taso vielä silloin päätä huimannut.

Tämän vuoden kisailijoista kaksi on helpompi nostaa muiden yläpuolelle: DJ Spray ja Schedule 1. Sprayn setti on mukavan funkkaava, mutta siitä puuttuu ”se jokin”, eli tietynlainen energisyys ja kilpailuasenne. Siksi luulen että Schedule 1 nousee Soulin finaalissa voittajaksi.

DJ Schedule 1:n karsintavideo: https://www.andalive.com/video/125/red-bull-thre3style-2016-schedule-1

 

Japani


Nousevan Auringon Maassa eli Japanissa riittää taitavia DJ:tä enemmän kuin suomalaisessa yökerhossa kävijöitä lauantaisin. Yleisesti sanottuna japanilaisten DJ:tten taso on teknisesti kova, mutta persoonallisuus on hyvin stereotyyppisen hiljainen.

Tämän vuoden Japanin RB3Style-kisaajissa on entinen DMC-kisojen outolintu Hanger, joka on jumittunut jonnekin omaan todellisuuteensa, sekä viisinkertainen DMC-tiimikisojen mestari, Hi-C. Hi-C:n setti on todella siisti teknisesti, mutta tuntemattoman You-Kin karsintavideo on enemmän Red Bull-kisojen tyylinen, useine tone play-kikkoineen. You-Ki menee aika varmasti jatkoon ja mahdollisesti myös Chilessä finaaleihin saakka.

DJ You-Kin karsintavideo: https://www.andalive.com/video/136/youki
Thaimaa

Thaimaan paikallinen DJ-skene on kehittymässä, mutta se ei aivan ole vielä samaa tasoa, kuin ehkä Japanissa. Red Bull Thre3style-karsinnat järjestettiin maassa 2015 ensimmäistä kertaa ja nyt heti uudestaan.

Yleisesti Thaimaan DJ:tten karsintavideot kärsivät vähän samoista ongelmista, kuin Etelä-Korean ja Taiwanin kisaajien videot; taidot eivät ole ihan niin korkeaa tasoa ja rutiinit persoonattomia. DJ Butungilla on ehkä karsintojen korkein taitotaso, mutta selektio ja rutiinin rakentaminen kaipaa parantamista. Veikkaan että viime vuoden Thaimaan mestari, Bomber Selecta, uusii mestaruutensa ja pääsee Chileen saakka.

Bomber Selectan karsintavideo: https://www.andalive.com/video/142/bomber-selecta-rb3style

Uusi-Seelanti

Uudessa-Seelannissa on erittäin vahva urbaani kulttuuri ja maan edustajat ovat olleet useasti DMC- ja ITF-kisoissa. Tämän vuoden Red Bull Thre3style-kisaajien videot ovat erittäin hyviä, vaikka eroja tulee niitäkin tarkastellessa.

Scizzorhandz ja Manchoo vetävät molemmat erittäin hyvät karsintasetit, vaikkakin Manchoon setti on hieman liian ylituotetun kuuloinen ja siinä on liikaa skrätsäämistä. DJ Spellin ja DJ Rusen videot ovat mielestäni parhaimmat ja persoonallisimmat. Molemmilla on hyvä selektio, sopivasti kikkoja ja vaikka Spell on hullunkurisuudessaan lumoava (mies oli viime vuoden DMC-kisojen kakkonen), veikkaan että Ruse vie voiton ja on hyvin mahdollista, että Ruse pääsee Chilessä finaaleihin saakka. Vertailun vuoksi on pakko jakaa molempien karsintavideo.

DJ Rusen karsintavideo: https://www.andalive.com/video/144/ruse-redbull-thre3style-5min-submission-hold

DJ Spellin karsintavideo: https://www.andalive.com/video/147/dj-spell-3styl-5-minuk

 

Australia

Kuten naapurimaassa Uudessa-Seelanissa, myös Australiassa on todella eloisa DJ-kulttuuri, joka on kuitenkin viime vuosina suuntautunut elektronisemman musiikin suuntaan. Silti maasta löytyy taitavia DJ:tä, vaikka ei tuttuja nimiä

Veikkaan että Beast Mode Sydneystä tulee voittamaan Australian karsinnat. Sekä Beast Modella, että Melbournen G Smoothilla oli kisailuun sopiva tyyli ja taidotkin kunnossa, mutta Beast Moden selektio nojaa enemmän biiseihin, jotka eivät ole vielä puhkikulutettuja.
Beast Moden karsintavideo: https://www.andalive.com/video/150/beat-mode-redbull

Azerbaidzan

Azerbaidzanin DJ-skene on pitkälti vielä juoksutelineissä ja vaikka kehitystä on varmasti tapahtunut, ei maasta tule tällä hetkellä kuin yksi teknisesti pätevä DJ, DJ Twist, joka ei ole tänä vuonna mukana kisoissa.

Lisäksi kaikkien Azerbaidzanin finalistien karsintavideoita ei ole nähtävissä, joka vaikeuttaa ennustamista. Viime vuonna Tokion kisoissa mukana olleen DJ N.E.Z.:in videota ei ole nähtävillä, mutta mikäli miehen taidot ja setit ovat kehittyneet viime vuodesta, tulee hän luultavasti nappaamaan tänäkin vuonna paikan Chileen.

Kanada


Maa, josta kisat alkoivat ja josta tulee aina todella laadukkaita DJ:tä. Kanadalaiset klubi-DJ:t ovat todella taitavia ja monipuolisia, ja ainakin puolet tämän vuoden kisaajista keikkailevat ympäri Kanadaa viikottain.

Kahden setit ovat ylitse muiden. Viime vuonna Tokion finaaleissakin kisailleen Charly Hustlen setit painottuvat enemmän miehen laajaan selektioon, kuin pelkkiin teknisiin DJ-taitoihin. Trapmentin selektio sitä vastoin on paljon bassomusavoittoisempi ja tekniikka parempi. Skrätsit lähtevät kuin pyssyn suusta. Riippuu aivan miesten kisaseteistä, kumpi voittaa. Veikkaan että tänä vuonna Trapment jatkaa maan finaaleistä jatkoon.

Trapmentin karsintavideo: https://www.andalive.com/video/165/trapment-redbull-demo-upload-video-720p

 

Meksiko


Meksikon skeneä ja kisailijoita on hieman vaikea arvioida lyhyiden videoiden perusteella. Ainakaan kukaan kuudesta kilpailijasta ei nimen puolesta ole entuudestaan tuttu ja Meksiko on nyt ensimmäistä kertaa kisoissa mukana.

Pelkästään kolme videota on nähtävillä kuudesta, ja niitten perusteella veikkaan, että DJ Georgia vie voiton. DJ J Medinalla näytti olevan tekniikka ja ideat kohdillaan, mutta setti poukkoili sinne sun tänne, aivan kuin miehellä olisi ollut kiire tunkea 15 minuutin setin kaikki ideat viiden minuutin videoon?

DJ Georgian karsintavideo: https://www.andalive.com/video/180/dj-georgia-red-bull-the3style-2016

 

Yhdysvallat

DJ:tten suurvalta, jossa on aivan älytön määrä taitavia DJ:tä, lähes joka osavaltiossa ja suurkaupungissa. Kaikki tämän vuoden kuudesta DJ:stä on ollut itsellä seurannassa aika pitkään. Jokaisella on omat vahvuutensa ja tyylinsä.

Uskoisin että kisa tulee olemaan tiukimmillaan aikaisemmin maailmanfinaaleissakin olleen DJ Trayzen ja chicagolaisen Boi Jeaniuksen välillä. DJ Ease on myös todella kova kisaaja, mutta miehen setit ovat lähempänä DMC-kisaajien teknisiä rypistyksiä, kun taas Trayzen ja Boi Jeaniuksen setit ovat lähempänä klubi-DJ:tten viihdyttävyyttä. Jos Boi Jeanius ei mokaa, veikkaan että miehen aggressiivisempi mentaliteetti vie voiton, ja Jeanius nähtäneen myös Chilen finaalissa.

Kannattaa silti katsoa myös Trayzen video, kuin myös Easen ja Mike 2600:n setit.

Boi Jeaniuksen karsintavideo: https://www.andalive.com/video/176/boi-jeanius-2016-redbull-3style

 

Brasilia


Brasiliasta on vuosien varrella tullut paljonkin kovia DJ:tä, jotka ovat olleet useasti kisojen finaaleissa, kuten Nedu Lopes, Marquinhos Espinosa ja Cinara. Yleisesti ottaen brassi-DJ:llä on todella viihdyttävä selektio ja tekniikka kunnossa. Miksereiden toiminnot ovat hallussa ja MIDI-ohjaimista otetaan usein kaikki irti.

Tämän vuoden karsintavideoita katsellessa ennustan, että Brasilian finaali on kahden DJ:n välinen. Aikaisemminkin Brasilian kisoihin osallistuneen Guto Luireron ja entisen Brassien mestarin Marquinhos Espinosan välinen kamppailu tulee olemaan viihdyttävä, josta Espinosa selvinnee voittajana.

Marquinhos Espinosan karsintavideo: https://www.andalive.com/video/193/dj-marquinhos-espinosa-brazil

Argentiina


Argentiina on taas yksi maa, joka on ensi kertaa kisoissa mukana, ja jonka kisailijoista yksikään ei ole entuudestaan tuttu. Ainakaan karsintavideoiden perusteella taso ei päätä huimaa. Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna ihmettelen, jos DJ ROL3X ei pääse jatkoon?

DJ ROL3Xin karsintavideo: https://www.andalive.com/video/196/3style-video

 

Chile


Chilestä on tullut yllättävän kovatasoisia kilpailijoita, sekä DJ Drummer, että nykyinen mestari, DJ Byte ovat taitavia DJ:tä. Mikä tärkeintä, molemmilla on ollut todella hyviä ideoita biisiselektion ja miksailun kannalta, tone play-kikkoja unohtamatta.

Kaikki Chilen DJ:t ovat itselle ennestään tuntemattomia ja pelkästään karsintavideoita katsomalla ennustan, että DJ Diego Zapata vie voiton Chilen karsinnoissa. Selektio on monipuolinen ja taidotkin ovat kohdillaan.

Diego Zapatan karsintavideo: https://www.andalive.com/video/209/3style-segun-cami

 

 

Wild Card-valinnat


Aikaisemmin jo mainitsin, että jo läpi käydyistä 20 maasta valitaan kustakin yksi finalisti, joka pääsee Chilen finaaleihin, jotka käydään joulukuussa. Näiden lisäksi valitaan kolmelta eri alueelta; Pohjois- ja Etelä-Amerikka, Eurooppa ja Afrikka sekä Aasia ja Tyynenmeren valtiot. Kaikki DJ:t näiltä alueilta, joiden maassa EI ole ollut virallista karsintafinaalia, voivat osallistua. Tämä karsii siis monta maata kultakin alueelta.

Jokaisen DJ:n, joka halusi osallistua Wild Card-kisaan, tuli ladata viisiminuuttinen karsintavideo, täyttäen samat kriteerit kuin muutkin osallistujat. Videoitten deadline oli 31. maaliskuuta, ja sen jälkeen niitä on tullut jonkin verran julkisuuteen. Kaikkia en ole löytänyt, tai ehtinyt katsoa, mutta voin veikata, että esimerkiksi englantilaisen JFB:n mahdollisuudet ovat aika korkealla (ottaen huomioon, että lähes kaikissa muissa Euroopan isoissa maissa oli omat karsinnat).

JFB:n video: https://www.facebook.com/turntablistdj/videos/10153503128432876/

Amerikoitten osalta tärkeimmät maat on käyty läpi, mutta esimerkiksi Karibialta ja joistain pienemmistä Etelä-Amerikan maista olisi mahdollista ponnistaa esiin. Aasian alueen osalta tuntuisi että monet maat on käyty läpi, mutta esimerkiksi Filippiineillä ei ollut virallisia karsintoja, eikä Hong Kongissa (okei, ei erillinen valtio, mutta Kiinan teknisten DJ:tten keskus) tai Singaporessa. Voi siis hyvinkin olla että molemmilta alueilta tulee yllättävät valinnat Chilen finaaleihin.

Tämä pitkä sepustus ja vuodatus johon vaadittiin useita tunteja videoitten katselua on hyvä päättää ehkäpä parhaaseen Red Bull Thre3style-settiin, jonka olen tähän mennessä nähnyt. DJ Rafik nauhoitti tämän vuoden kisasettinsä Saksan karsintojen jälkeen uudestaan, ilman hajonneita laitteita ja kireitä hermoja. Setissä on kaikkea: tarkkaa skrätsäämistä, beatjuggleja, MIDI-ohjaimen (Maschinen) käyttöä, tone play-kikkoja ja hyvää selektiota. On harmillista, ettei mies päässyt tällä setillään jatkoon. Toisaalta, ehkä RB3Style-tuomaristolla on yllätyksiä hihassaan…?

DJ Rafikin setti. Tämä kannattaa katsoa uudestaan. Ja uudestaan.
Sen jälkeen voit myydäkin omat DJ-kamasi pois?
https://www.facebook.com/deejayrafik/videos/10153655827707104/

 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä sähköpostitse, niin vastaamme mahdollisimman pian!

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account